Коментар на Полина Паунова: Шестима номинирани за пет свободни места. Става

...
 Коментар на Полина Паунова:
Шестима номинирани за пет свободни места. Става
Коментари Харесай

Пеевски - новата българска институция?

 Коментар на Полина Паунова:
Шестима номинирани за пет свободни места. Става дума за излъчените от парламентарните групи кандидат-членове на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства (СРС). На пръв взор - нищо неправилно. Даже в противен случай - ако в деловодството на Народното събрание бяха импортирани тъкмо пет кандидатури, обстановката би изглеждала подозрителна. Тогава логичният извод би бил, че партиите са се споразумели, че няма действително състезание и действителна експертиза на въпросните бъдещи членове. 

Само че и сегашната номинация на шестима е не по-малко подозрителна. Тя насочва вниманието ни към две неща. И двете - печални за българската народна власт. Първо: към вечния рефрен с непрестанни доказателства, че омертата сред съпротива и ръководещи в бранш " Сигурност "  никога не е преставала да съществува, така че конфликтите към всичко останало наподобяват единствено като спектакъл. И второ: към човека, който не съумя да стане началник на ДАНС - Делян Пеевски, издател, милионер и народен представител със спорни законодателни начинания, който сякаш е придобил статут на обособена парламентарна група, трансформирала се в незаобиколим фактор при ръководството на ГЕРБ и Обединените патриоти. За какво става дума?

През предходната година и началото на сегашната Бюрото за надзор на СРС стана център на обществен скандал, който докара до премахване на зам.-председателя Георги Гатев през март тази година. Заради абсурда шефът на Бюрото Бойко Рашков влезе в открит спор с основния прокурор Сотир Цацаров. Есенцията на абсурда бяха обвиняванията на Рашков против прокуратурата, че с поредност дейности, в това число отстраняването на Гатев, се цели едно: да няма надзор върху специфичните разследващи средства. 

Любопитен миг е, че в остраняването на Гатев се включиха всички парламентарно представени партии, включително тихомълком и номиниралата го Движение за права и свободи. Още тогава се заприказва, че точно Бойко Рашков - номинация на Българска социалистическа партия и доближен на някогашния началник на партията Михаил Миков, ще бъде идващият остранен, поради офанзивата му към държавното обвиняване.

Към момента членовете на бюрото би трябвало да бъдат сменени. И, несъмнено, партиите излъчват своите номинации. 

И тук стартират доказателствата за поредност взаимовръзки сред актуалната полититическа обстановка и отявленото предпочитание на всички обединения да не се раздухват особени кавги към подслушванията. Това ясно си проличава от номинациите и най-много от държанието на жарката съпротива в лицето на Българска социалистическа партия.

На първо място ръководещите в лицето на ГЕРБ и Обединените патриоти предложиха двама настоящи представители на ръководещите в Бюрото - Огнян Атанасов (излъчен от ГЕРБ) и Огнян Стоичков ( " Атака " ). Именно Атанасов и Стоичков са хората, които на процедура неодобряваха всички оферти, направени от Рашков преди време, които можеха да разкрият възможни злоупотреби с подслушване.

Другият настоящ член на бюрото, който получава нова номинация, е Илия Ганев. Той е от квотата на Българска социалистическа партия, само че държанието му може да бъде причислено по-скоро към това на квотата на ръководещите. Медийни източници настояват, че той сигурно ще бъде определен. 

Номиниран е и самият Рашков от двама депутати от Българска социалистическа партия.

Дотук аритметиката е ясна: един от патриотите, един от ГЕРБ и... един от социалистите. След като Ганев е сигурен, а Рашков създаваше проблеми на Цацаров, наподобява напълно ясно кой ще е определеният " социалист ".

От петчленния орган остават две свободни места. Остават и двама претенденти. Единият е Пламен Колев (предложен от " Воля " ). Съществен колорит в тази ситуация е, че той е и единственият заявил предпочитание да бъде негов ръководител. Отличилият се с началнически претенции Колев не е прочут никому. Но има предимство: той е номинация на " Воля ", а сега групировката на Марешки е с едни от най-силните позиции в Народното събрание, защото точно тя държи ключа към кворума на ръководещите. В този смисъл: в случай че Воля спре да се записва, наподобява Народното събрание ще спре да работи точно по време на гласуването на Бюджета за следващата година, а това ще докара до неприятности за болшинството.

С номинациите дотук и общителното подпомагане на Българска социалистическа партия наподобява, че сигурността на единствения орган в страната, който работи съответно да защищава от корист със специфични разследващи средства, е обезпечена.

Гвоздеят в програмата

Така стигаме и до гвоздея в програмата. Дългогодишен кадър на някогашната ДС и Министерство на вътрешните работи, прочут със забележителната си кариера в областта на енергетиката - Илко Желязков. Въпросният е препоръчан за зам.-председател на бюрото персонално от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Желязков е някогашен щатен служител на Второ основно ръководство на Държавна сигурност, траял по-късно кариерата си в Националната работа " Сигурност " (НСС) и Държавната организация по национална сигурност (ДАНС).

Освен като някогашен шпионин и контрольор, занимаващ се с " оперативна активност ", както е посочено в автобиографията му, Желязков жъни небивали триумфи в областта на енергетиката, като общото сред двете системи остава мистерия.  

Енергийното си ново амплоа получва през 2007 година, когато внезапно се трансформира в шеф на дирекция " Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка " в държавния запас, където работи и до през днешния ден. Случайно или не, по това време държавният запас е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и повредите... Делян Пеевски.

Две години по-късно, по време на първия кабинет на Борисов, Желязков става и ръководител на Съвета на шефовете на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", където е закрепостен чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – сред април 2012 и април 2013 година, както и в интервала сред юни 2013 и август 2014 година Кариерата му бележи връх при всички ръководства на Борисов и при това на Орешарски. Той остава закрепостен по време на три служебни кабинета.

Редица медийни изявления свързват Желязков с Пеевски. Общото сред тях не е отречено, а и се удостоверява от обстоятелството, че той е персонална номинация в Бюрото от Мустафа Карадайъ.

Новото в българската народна власт

Очевидно Бюрото за надзор на СРС ще бъде обезоръжено и е изцяло ясно, че то няма да се грижи за предварителната защита от нелегално подслушване. А с номинацията на Желязков органът наподобява по този начин, като че ли е изцяло овладян от Пеевски. Това от своя страна уголемява познанията ни за демокрацията по български: в България един народен представител може да се трансформира от подмолен фактор в същинска институция. Институция, която има свои (собствени) квоти в медиите, в политиката, в енергетиката, в службите. Във всички сфери на обществения живот. Всички останали институции пък обезпечават неговото властване. Останалото е реплика на опълчване, която би трябвало да обезпечи оправдание за новата институция в родната политика. 

И в случай че преди кадруването се случваше някак зад завеса и имаше демонстрация на срам, в този момент такива неща към този момент няма. Скоро няма даже да има потребност от оправдание. 
  Дата  07.11.2018 Автор  Полина Паунова
Виж всички публикации от www.dw.com-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР